Studio ADAD

Zabezpieczamy kuchnię przed dziećmi

Kuchnia jest pełna niebezpiecznych przedmiotów znajdujących się w zasięgu wszędobylskich rączek naszych milusińskich. Podjęliśmy ten temat w rozmowie z Ewą Bańkowską ze Studia Kuchnie Bańkowscy, należącego do sieci Max Kuchnie, która wie jak zadbać o bezpieczeństwo w rodzinnej kuchni.

  1. Co jest największym zagrożeniem dla dziecka w kuchni i jak ustrzec je przed wypadkiem?

Max Kuchnie_Ewa Bańkowska_Studio Kuchnie BańkowscyNajwiększym zagrożeniem dla dzieci jest zdecydowanie płyta grzewcza. Nasze pociechy mogą poparzyć się zarówno o garnek, jak i o palnik (w przypadku kuchenki gazowej). Warto zainstalować specjalną osłonkę, która blokuje dostęp do pokręteł kuchenki oraz palników. Wykonana jest ze specjalnego materiału, który się nie nagrzewa. Nasz malec nie będzie miał dostępu do gotujących się potraw i do kurków.

Równie groźne mogą być rozgrzane drzwiczki piekarnika. Tutaj mamy dwa rozwiązania: umiejscowienie piekarnika powyżej metra od podłogi lub kupienie urządzenia z funkcją zimnych drzwiczek.

Zwróćmy także uwagę na środki chemiczne, które zwykle przechowujemy w kuchni. Różnego rodzaju detergenty i środki czystości schowajmy w miejscu niedostępnym dla dzieci – do najwyżej umieszczonych szafek, czy tych zamykanych na klucz.

  1. Jak urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna dla rodziców i jednocześnie bezpieczna dla dziecka?

Planując urządzanie kuchni zwróćmy uwagę, aby było w niej jak najmniej ostrych i odstających elementów, takich jak choćby uchwyty szafek. Długo utrzymującym trendem są uchwyty frezowane i krawędziowe, czyli ukryte w głębi lub na obrzeżach frontów bądź całkowity ich brak. Jeśli decydujemy się na szafki bez uchwytów, ich otwieranie może być wspomagane przez system Tip-On za, który otwiera szafkę poprzez naciśnięcie w odpowiednim miejscu. To rozwiązanie jest bezpieczne dla dziecka, a zarazem sprawia, że nasza kuchnia jest elegancka i stylowa.

W przypadku szuflad, wybierzmy te wyposażone w spowalniacze, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko przytrzaśnięcia palców przez dziecko i unikniemy głośnego zamykania szafek.

Wybierając blat, zadbajmy o to, aby zakończony był zaobleniem, likwidując ostry kant.

  1. Jak przystosować już urządzoną kuchnię do potrzeb rodziców z małymi dziećmi? Jakie rozwiązania warto zastosować w kuchni, aby uchronić dziecko przed wypadkiem?

Na rynku dostępnych jest wiele zabezpieczeń, które możemy wykorzystać w urządzonej już kuchni, takich jak wspomniana przeze mnie wcześniej osłona na płytę grzewczą, nakładki na ostre krawędzie, zabezpieczenia przed otwarciem szafek czy osłona na drzwiczki piekarnika.

Dzieci z natury są ciekawe, dlatego udostępnijmy im kuchenne przedmioty do zabawy, które będą dla nich bezpieczne, takie jak: drewniane łyżki, małe garnki czy plastikowe miski. Pamiętajmy, że tak naprawdę żadne zabezpieczenia nie zwalniają nas z odpowiedzialności i pilnowania dziecka, podczas gdy przebywa w kuchni.

  1. Proszę wypisać najważniejsze zasady postępowania, których należy przestrzegać, kiedy dziecko przebywa w kuchni podczas gdy my gotujemy.

Wyznaczmy dziecku miejsce do zabawy przede wszystkim z dala od płyty kuchennej i piekarnika, udostępniając bezpieczne gadżety kuchenne do zabawy.

Odchodząc od przedmiotów typu mikser czy krajalnica, nawet na krótką chwilę, zawsze wyłączajmy je z kontaktu. Dziecko z łatwością może pociągnąć za zwisający kabel i wyrządzić sobie krzywdę, gdy urządzenie podłączone jest do prądu.

Ograniczmy także dostęp do ostrych przedmiotów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powiązane artykuły

Powrót na górę