Wegański tort bez cukru

Za nami roczek młodszego syna. Bardzo zależało mi, by Olek mógł poczęstować się swoim tortem Jednak, by tak się stało, urodzinowy wypiek musiał spełnić szereg kryteriów- przede wszystkim zależało mi na tym, by był bez cukru (nie wprowadzaliśmy go jeszcze do diety z oczywistych względów) oraz bez jaj i mleka (ze względu na nietolerancje pokarmowe brzdąca). I tutaj pojawiły się schody, gdyż – o ile w sieci można znaleźć wiele przepisów na wegańskie biszkopty i kremy, o tyle wszystkie, na które trafiłam (a trochę czasu poświęciłam na ten research) były przygotowywane z cukrem.  Uparłam się więc i stworzyłam własny przepis bazując na kilku innych :)

Efekt był zadowalający z perspektywy osoby, która od dłuższego czasu eksperymentuje z zamiennikami cukru, dzieci spałaszowały swoje kawałki ze smakiem, a mąż poprosił o dokładkę. Nie jest to majstersztyk cukierniczy (no nie umiem w torty i ich dekorowanie), ale uważam, że jako torcik na roczek, spisał się idealnie.

Oto przepis:

Ciasto -zamiennik biszkoptu (piekłam go w tortownicy o średnicy 23 cm) na bazie przepisu erVegan:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g syropu klonowego
  • 250 ml mleka sojowego
  • 90 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny wymieszany w proporcji 1:1 z wodą do nasączenia biszkoptu

Mieszamy składniki mokre – syrop klonowy, mleko sojowe, oliwę oraz ocet z sodą oczyszczoną. Do tego dodajemy zmieszane składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość szybko mieszamy, przelewamy do wcześniej natłuszczonej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym już piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczony i schłodzony biszkopt kroimy na pół. Nasączamy go sokiem z  cytryny wymieszanym z wodą.

Krem kokosowy:

  • 2 puszki schłodzonego przez min. 24 h w lodówce mleka kokosowego (kupuję w Rossmanie, mają super skład)
  • maliny i ananas lub inne sezonowe owoce latem
  • wiórki kokosowe również do dekoracji

Śmietankę kokosową (ta twarda część) oddzielamy od płynnej („wody”) i tylko ją ubijamy przez kilka minut (dłużej niż zwykłą bitą śmietanę z kremówki). Do tego można dodać śmietan-fixa jeżeli krem nie chce się ubić, ale u nas dało radę bez:) Można też dodać galaretkę owocową wymieszaną z połową sugerowanej na opakowaniu ilością wrzącej wody (gdy gotowa galaretka zaczyna już tężeć) dzięki temu krem będzie miał ciekawszy kolor. Z tym że galaretki mają najczęściej w składzie cukier

Ubitą śmietaną smarujemy spód przekrojonego i nasączonego biszkoptu, układamy owoce wedle uznania, na to kładziemy górną część ciasta i całość pokrywamy śmietanką kokosową. Dekorujemy owocami i wiórkami oraz wszelkimi urodzinowymi gadżetami.

Uprzedzam, że niektórzy goście się śmiali, że tort nie jest zbyt słodki (o to poniekąd mi chodziło:)) i że warto go popijać słodszą kawą

Smacznego!

wegański tort bez cukru

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powiązane artykuły

Skontaktuj się z nami

kontakt @ raczkujemy.pl

kom. 510 796 217

kom. 730 005 263

Polecamy

przedszkola Warszawa

społeczna szkoła podstawowa warszawa

Polecamy

olej arganowy

Polecamy

zabawki warszawa

USG piersi Warszawa

Back to Top