Makaron ze szpinakiem

Przepis na makaron ze szpinakiem

Super szybkie bezglutenowo – wegańskie danie dla całej rodziny (2+małe dziecko na BLW i myślę, że pies też by się załapał;))

Składniki:

Makaron bezglutenowy (gryczany, kukurydziany, jaglany, ryżowy itd.)*

30 dag świeżego szpinaku

2-3 duże cebule (zależy co kto lubi)

Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

[3 łyżki śmietany (opcjonalnie, w wersji niewegańskiej)]

Jedzonko

Jedzonko już prawie całe zjedzone

 

Przygotowanie:

Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym masełkiem, smażymy na najmniejszym ogniu, uważając by się nie przypaliła.

Opłukany szpinak również kroimy na 1-2 cm paski i dorzucamy do cebuli, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko ok 5-10 minut.

Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania, jeżeli chcemy nieco zabielić sos – możemy dodać te 3 łyżki śmietany.

Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy

 

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem – ujęcie z góry

*W wersji dla Malucha ugotowałam ekologiczny makaron bezglutenowy – gryczany (stąd ciemny kolor),  a dla nas – kukurydziano-ryżowy, ale oczywiście każdy inny też przejdzie.

1 Komentarz

  1. Sabina -  18 marca 2016 - 18:54

    Super przepis na makaron ze szpinakiem, taki lubię.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top