pierzga jak stosować

Pierzga pszczela – jak stosować i nie tylko

pierzga jak stosować

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty. „Tego, co one robią, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”, jak mówi prof. Ryszard Czarnecki. Przykładem na to jest pierzga pszczela właściwości której są wręcz nieocenione.

W trakcie wytwarzania przez pszczoły/robotnice miodu, powstaje oprócz pyłku kwiatowego, także mniej znana, ale bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą. Ma znacznie bogatszy skład i wysoką przyswajalność (na poziomie 80 %, podczas gdy pyłek pszczeli tylko ok. 20%). Pierzga pszczela posiada silne właściwości odżywcze, przeciwbakteryjne, neutralizujące wolne rodniki, immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe. 

Produkty pszczele pierzga – naturalna formuła życia

Pierzga pszczela nazywana jest formułą życia, gdyż zawiera: praktycznie wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H), 28 aminokwasów i białko (ponad 20%), węglowodany (25-35%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy, przeciwutleniacze i enzymy.

Pierzga właściwości i nie tylko – znaczenie koncentracji pierzgi

Najsilniejsze są suplementy czyli ekstrakty, które produkuje się w proporcji aż 20:1. Oznacza to, że z 20 kg czystej pierzgi powstaje 1 kg koncentratu, o znacznie silniejszych właściwościach. Proces produkcji przeprowadzany jest w takich samych warunkach, jakie panują w ulu, w stałej temperaturze 35 st.C. Większość takich wyrobów jest całkowicie naturalnych i zastępuję całą garść witamin. Nie zawierają one też żadnych chemicznych wypełniaczy, ani dodatków, które przyjmujemy w syntetycznie wytworzonych suplementach.

pierzga właściwościLiofilizacja zachowuje wartości odżywcze

Jest to jedyny dostępny na rynku koncentrat tego produktu, który powstaje w procesie liofilizacji, czyli suszenia próżniowego. Jest to jedna z najdroższych metod przetwarzania produktów, która pozwala na zachowanie pełnej wartości odżywczej i biologicznej oraz struktury komórkowej. Zatem witaminy, enzymy, białka i sole mineralne pozostają w nienaruszonym stanie. Liofilizaty są silnie higroskopijne, bardzo dobrze się rozpuszczają i łatwo wchłaniają do organizmu.

Czyste tereny północnej Europy

Zdarza się, iż pierzga pochodzi z terenów uprzemysłowionych, gdzie również często można spotkać pszczoły. Niestety wówczas może zawierać metale ciężkie, które w oczywisty sposób szkodzą zamiast leczyć. Dlatego pierzga wykorzystywana do produkcji Bee Pearl pochodzi z ekologicznych pasiek, które znajdują się na nieuprzemysłowionym terenie Europy północno-wschodniej. Ma to ogromne znaczenie, jeśli zastanawiamy się nad tym, co dobrego dla naszego zdrowia oferuje pierzga jak stosować ten wyjątkowy produkt radzimy dalej.

Zastosowanie pierzgi pszczelej

Dzięki bogatemu składowi, jak i przyswajalności na poziomie ponad 80%, ekstrakt pierzgi:

  1. Zapobiega infekcjom (przeziębieniu, grypie), gdyż wspomaga ochronę immunologiczną organizmu, odpowiednio odżywiając go. Zwiększa funkcje antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest to ważne szczególnie w okresach przejściowych, które sprzyjają różnego rodzaju chorobom. Dolegliwości te wiążą się z ryzykiem powikłań i długim okresem rekonwalescencji (dochodzenia do siebie po przebytej chorobie). Przy dobrej kondycji odpornościowej organizmu rzadziej chorujemy, a jeżeli już, to choroby przechodzimy lżej.
  2. Pomaga w regeneracji po operacjach i chorobach, które wymagają leczenia kortykosteroidami i immunosupresantami. Wspomaga usuwanie toksyn i oczyszczanie wątroby, również w przypadku WZW czy zatrucia alkoholowego.
  3. Zalecany jest po antybiotykoterapiach, które zaburzają naturalną florę bakteryjną. Dzięki kwasowi mlekowemu regeneruje przewód pokarmowy i wspomaga odbudowę flory bakteryjnej.
  4. Przeciwdziała anemii, gdyż zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza.
  5. Ma działanie antynowotworowe, ze względu na zawartość polifenoli, które pochodzą z pyłków brzozy i topoli, rosnących nieopodal pasiek. Działanie to potwierdzają badania przeprowadzone przy Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku.
  6. Wzmacnia system nerwowy, w stanach depresyjnych (szczególnie teraz przy krótkim dniu, a długiej nocy), przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres), przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia).
  7. Wspomaga serce i układ krwionośny: zapobiega miażdżycy (reguluje poziom cholesterolu i ogranicza ilość lipidów), jak i kruchliwości naczyń krwionośnych, wzmacnia po zawale.
  8. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy: zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy biegunkom, a także łagodzi ich objawy.
  9. Reguluje przemianę materii, dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą.
  10. Łagodzi reakcje alergiczne, warto więc rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia.
  11. Regeneruje skórę i poprawia jej elastyczność, jest zalecany w przypadku egzemy czy łuszczycy.

Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem będziemy odganiać od siebie „te natrętne pszczoły”, gdyż dostajemy od nich naprawdę dużo dobrego! Miód z pierzgą to cud natury, który uchroni nas przed przeziębieniami oraz poprawi nastrój, szczególnie jesienną i wczesno-zimową porą.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.beepearl.pl. Zachęcamy też do poczytania naszych porad, jakie są najlepsze naturalne sposoby na przeziębienie.

1 Komentarz

  1. Katarzyna -  15 grudnia 2017 - 12:29

    Stosuję sama ten suplement! Poprawiła mi się po nim bardzo odporność i już od dłuższego czasu nie choruję a rok temu w okresie jesienno-zimowym to zdarzało się bardzo często

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powiązane artykuły

Powrót na górę